De eindbestemming van onze reis en vooral de service aan boord van de luxe bus, maakte het onmenselijk vroeg vertrek van onze Bourgogne reis (04:25) zeker wat dragelijker. Het heerlijke ontbijt met koffie werd al vroeg geserveerd. In het programmaboekje dat we op de bus in ontvangst mochten nemen, kregen we wat algemene informatie over de terroir Bourgogne en over de wijnhuizen die we de volgende dagen gingen bezoeken. Ondertussen werden we culinair beziggehouden (champagne en wat lekkere hapjes) tot bij het eerste wijnhuis.
Maison Moillard in Nuits-Saint-Georges trakteerde de 24 leden van de Wijngilde Commanderie der Kempen en het vierkoppig organisatieteam op een hartelijke ontvangst. De ene al wat meer uitgeslapen dan de andere luisterde geïnteresseerd naar de professionele beschrijving van het huis en de wijn.
De familie Moillard is reeds sinds de Franse revolutie actief in de wijnbouw. Door de aanleg van een spoorweg tot Nuits-Saint-Georges heeft deze familie zich commercieel en kwalitatief kunnen ontplooien. De volgende vele erfgenamen zorgden voor de uitbreiding van het domein tot de 20 ha die het nu bezit. Het domein strekt zich uit over de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, van Nuits-Saint-Georges tot Volnay.
Het huis kent twee activiteiten, legt de oenoloog Baptiste Corrot uit: aan de ene kant eigenaar van een wijngaard, en aan de andere kant "négociant". Het huis koopt ook druiven van andere "viticulteurs partenaire" van de "côte". Jaarlijks wordt er 1000 hl rode wijn gevinifieerd op de site die we bezochten, wat het equivalent is van ca. 125.000 flessen (Côte de Beaune en Côte de Nuit). 140 ton druiven worden er bij elke oogst aangevoerd, met een dagelijkse capaciteit van 20 à 25 ton. De pluk wordt enkel manueel gedaan en wordt in kleinere hoeveelheden, in kisten van 23 kg, naar de verwerkings-site gebracht. De kleine vrachtwagens vervoeren slechts 60 kisten, wat de kwaliteit bevordert, omdat de druiven zo geen tijd hebben om op te warmen in de vrachtwagen.
Baptiste benadrukte dat de druiven zorgvuldig manueel worden getrieerd op de trieerband om zo de beste druiven over te houden. Het groen en de steeltjes worden vervolgens van de bessen gescheiden. De wijn van Moillard is gemaakt uit 100% afgeriste druiven ("égrappé") om zo het fruitige karakter te benadrukken.
Na een uitgebreide beschrijving van het vinificatie-proces,
waren we vooral benieuwd naar de proeverij.
Wij mochten de volgende wijnen degusteren:
1.Crémant de Bourgogne Prestige – Moingeon.
Rijke neus; assemblage van chardonnay/pinot noir. Vlotte indrinker; vlak in smaak.
2.Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2015
Heldere wijn; gele bleke kleur; florale toetsen in de neus;
In de smaak vinden we houttoetsen en vooral fruitige citrustoetsen.
Lange afdronk; spijtig genoeg iets te weinig gekoeld.
3.Ladoix 2016.
Heldere wijn; frisse neus van wit fruit.
In de smaak vinden we mooie mineraliteit; zeer verfijnd en complex verweven met vele
frisse zuurtjes.
4.Chablis 1er Cru Vaucoupin 2015
Helderheid ok. Gesloten neus
In de mond vinden we veel mineraliteit met een lichte houttoets. De wijn komt nog wat hard
over; genoeg zuurtjes om mooi te ouderen maw heeft nog wat tijd nodig voor ontplooiing.
5.Meursault 1er Cru Le Poruzot 2014
Mooie lichte gele kleur met in de neus hout-, boter- en noottoetsen.
De smaak is mooi in balans en is iets vettigs, heeft een mooie afdronk.
Met een klein uitnodigend bittertje.
Oordeel: gewoon lekker.
6. Corton Charlemagne 2014
Goudkleurige wijn, met in de neus roze- en amandelgeuren, honig- en citrustoets. Dit alles
wordt in de mond mooi verweven tot een finesse rijke wijn,
wat hem typeert als een grand cru de Bourgogne; afdronk.is spijtig wat aan de korte kant.
1. Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2015
Lichte rode wijn met weinig evolutie.
Veel klein rood fruit in de neus. Evenwichtige ronde wijn in de mond; met minerale toetsen en een licht rokerige toets en een lichte kruiding alles mooi in harmonie, ondersteund door soepele tanines.
2. Mercurey 2016
Ook hier weinig evolutie in de kleur. De neus werd gedomineerd door een chemische zweem.
Dit resulteerde ook in een hoekig en onevenwichtig smaakpatroon.
Wijn is niet in balans. Slechte fles?
3. Gevrey-Chambertin 2015
Ook hier weinig evolutie in de kleur.
De elegante neus werd bestempeld als vrouwelijk. In de smaak vonden we fijne elegante zuurtjes met wat toetsen van aardbeien. Licht rokerig en lekkere tanines. Belofte volle wijn met alles in harmonie.
4. Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchots 2015
In deze wijn die ook geen evolutie vertoonde in de kleur werden toch tertiaire geuren, welke kenmerkend zijn voor pinot noir wijn, waargenomen. Krachtige wijn met frisse zuren en stevige
tanines staan garant voor een lange afdronk. De wijn is mooi in balans!
5. Clos Vougeot 2014
Mooie, krachtige en evenwichtige wijn. Met complexe mondvulling van cassis, kruiden, leder en koffie. Mist wat frisheid tov vorige wijn.
Mits wat oudering beloftevol voor de toekomst.
Algemeen kunnen we stellen dat de wijnen nog zeer jong werden gedegusteerd en nog wat maturiteit missen!
Na deze rijkelijke proeverij lonkten onze ogen reeds naar de tafel met charcuterie en kazen van de streek. Bij deze heerlijke "casse-croûte" werden de wijnen uitgebreid bediscussieerd.
De bus bracht ons naar Hotel Mercure in Beaune waarna we wat vrije tijd konden benutten aan een bezoek aan het wijnmuseum, of een rustige wandeling door de stad, of een korte siësta om bij te komen van de uitgebreide proeverij ….
Dinner “CAVEAU DES ARCHES”
De organisator was strikt in zijn instructies, waardoor de hele groep stipt op het afgesproken uur naar "La Cave" wandelde om een typische Bourgondische maaltijd te nuttigen: escargots, oeuf meurette, pavé de boeuf, moilleux au chocolat, …
Na het ontbijt van onze tweede dag, vertrokken we richting Aloxe-Corton, naar het huis Domaine Michel Voarick. Corton is vooral bekend voor zijn grand-cru's: de witte Corton, de witte Corton Charlemange en de enige rode grand cru van de Côte de Beaune, de Corton. Het familiale wijnhuis bestaat sinds 1924 en beslaat 9 ha, vertelde de gastvrouw ons. Het gesprek ging voort in de kelder waar de wijn in eiken vaten bewaard worden. Het percentage nieuwe vaten is slechts 25%. De oogst van 2017 was wat moeilijker dan de eerdere jaren, want in de maand april was er nog vrieskou. Aloxe Corton werd gelukkig beschermd: samen met omliggende wijnboeren werden er brandende strobakken rond de wijngaarden geplaatst ter bescherming van de druiven. De daaropvolgende zomer was uitstekend, waardoor er veel wijn geproduceerd is kunnen worden.
Onder een heerlijke ochtendzon, wandelden we naar het begin van de legendarische "colline magique de Corton", zo genoemd omdat hij zoveel grand cru's voortbrengt en miljoenen euro's waard is. Eén hectare Corton Charlemagne (ca. 50 eigenaren) is 48 miljoen euro waard! Bovenaan de heuvel ligt de appellatie Corton-Charlemagne, in de plooi de Corton, en onderaan de Aloxe-Corton. De top van de heuvel wordt bedekt door de bois de Corton, die als een Franse baret op de omringende wijngaarden ligt. De heuvel wordt omringd door de dorpen, Aloxe-Corton, Ladoix-Serrigny en Pernand-Vergelesses.
Wij mochten volgende wijnen van Domaine Michel Voarick in Aloxe-Corton degusteren:
Wijnen, met uitzondering van de Pommard, zijn allen afkomstig van de Corton heuvel.
1. Pernand-Vergelesses Blanc 2016
De neus wordt gedomineerd door citrus en florale toetsen van witte bloemen zoals accasia. In de smaak vinden we veel frisheid van deze citrustoetsen en een licht pepermuntje.
2. Aloxe-Corton Blanc 2016
Gevinifieerd met 90% chardonnay en 10% beaunois, om de wijn wat vettigheid en rondeur te geven. In de mond vertaalt zich dit in veel frisheid van wit fruit, oranjebloesem met een vleugje kaneel.
3. Corton Charlemagne Blanc 2016
Licht gele kleur met in de neus lindebloesem en amandelgeuren.en frisse zuurtjes. In de mond vinden we voorlopig exotisch fruit dat zich in de jaren zal ontwikkelen tot botertoetsen. Beloftevolle wijn.
1. Pernand-Vergelesses 2016
Licht rode en violetkleurige wijn.Inde neus vinden we klein rood fruit.
Dit is geen bewaarwijn maar klaar om te drinken bij lichte vleesschotels, charcuterie en barbecue. 'Prêt a deguster et consommer'.
2. Aloxe-Corton 2016
In de neus vinden we aromas van rood fruit en tabak. In de mond zwarte kersen, cassis en peper, mooi verweven met fijne tanines.
Wacht nog op ontplooing.
3. Pommard 1er cru Grands Epenots 2016
Wijn heeft een opvoeding van 18mnd eik achter de rug.
In de mond een finesse rijke wijn; fluweel zachte afdronk.
Nog minstens 5 jaar laten liggen voor voldoende rijping.
Aanvraag tot grand cru loopt momenteel.
4. Corton Renardes Grand Cru 2016
Opvoeding van 16 mnd eik, waarvan 25% nwe eik. Volgens kenners maakt dit het verschil! Volle ronde neus met aromas van leder.
Een harmonieuze wijn met mondvullende en stevige tanines.
5. Corton Bressandes Grand Cru 2016
Dit is vooral een vrouwelijke wijn, niet gemaakt op zijn kracht, maar op zijn fruit en elegantie. In de neus is hij nog vrij gesloten.
Niet meer en niet minder.. Gewoon lekker.
Het volgende wijnhuis lag op het zuidelijkste punt van de Bourgogne, in de Mâconnais. Wederom werden we door de organisatoren in de bus flink verwend met enkele hapjes – kwestie van een bodempje te leggen voor de volgende degustatie. Tegelijkertijd luisterden we geboeid naar de interessante uitleg van één van de organisatoren die erg op de hoogte was van de particulariteiten van de streek waarheen we reisden.
Onder een stralende middagzon, werden we hartelijk verwelkomd door Nathalie en Hervé Carrette van het gelijknamige domein in Vergisson. Domaine Carrette ligt aan de voet van "La Roche". Het eigendom van 15 ha is verdeeld over de dorpen Vergisson, Solutré-Pouilly, Davayé, Chasselas en Berzé-la-Ville. Zij produceren Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en Mâcon-Villages. Zij verbouwen wijn met veel respect voor het milieu en de terroir. Een quote van Jacque Puisais omschrijft hun folosofie op hun website: "Petit ou grand, un bon vin a la gueule de l’endroit où il est né et les tripes du bonhomme qui l’a fait".
Tijdens de degustatie vertelde Nathalie ons over de verschillende wijnen:
Wij mochten volgende wijnen van Domaine Carette in Vergisson degusteren:
Op dit domein wordt alleen witte chardonnay-wijn gevinivieerd.
1. Macon Milly -Lamartine 2017.
Levendige indrinker, mooie bleek-gele, heldere wijn met veel frisse zuurkes, en frisse aromas. De alcoholische gisting gebeurde met indigene gisting! Gevolgd door een spontane malolactische gisting. Opvoeding in cuves sur lies. Prettige wijn.
2. Saint-Veran “Les Chatenais” 2017.
Een lichte, heldere en zuivere wijn, met veel fraicheur en mineraliteit in de neus. Graniet in de ondergrond in Chasselas waar de wijngaard zich bevindt. Wederom indigene gisting, gevolgd door een volledige spontane malolactische gisting. In de smaak vinden we klein wit fruit, aromas van ananas en witte bloemen. Een subtiele en delicate wijn! Nu reeds zeer lekker!
3. Pouilly-Fuissé 2016.
Wederom een mooie heldere wijn. Met een florale neus en wit fruit en een lichte houttoets. Evenwichtige smaak in de mond en mooi afgerond. Minerale toetsen aanwezig. Wijn is 1 jaar opgevoed op gebruikte eikenvaten. Wijn met materie! En bewaarpotentieel.
4. Pouilly-Fuissé “Les Crays” 2016.
Intens goudkleurige wijn, met een nog gesloten neus. Iets vettigheid (tranen) aanwezig. Houtopvoeding gedurende 11 maanden. Hier werd 25% nieuwe franse eik gebruikt. In de smaak vinden we impressies van perzik en appel, frisse zuren en mineraliteit. Kortom een brede smaak! Complexe aromas en een zeer lange afdronk typeren deze wijn.
Wijn met een bewaarpotentieel van minstens 10 jaar!
5. Pouilly- Fuissé “Ronchevat” 2016.
Heldere wijn met iets minder mineraliteit (ondergrond is klei). Met toetsen van geel fruit met soms een exotische toets. In de mond vinden we een rijke gestructureerde wijn met een lange expressieve
finale. Zeer lekker!
6. Pouilly- Fuissé “Prés de Gours” 2015.
Goudkleurige heldere wijn met veel fruitimpressies, van rijp fruit in de neus. Houtopvoeding met 25% nieuwe franse eik en fouders van 228 l.
Deze wijn is echt nog te jong om te drinken! Materie om weg te leggen!
Veel belovend!
Algemene opmerking: Het gebruik van indigene gisten en de spontane malolactische gisting is typerend in dit veel belovend bedrijf. Verdiend aanbeveling om gevolgd te worden.
Na de wijindegustatie kon de groep alweer genieten van een casse-croute, een baguette met een stuk paté, en cornichons, ... te midden de wijngaarden met het zicht op La Roche onder een heerlijke lente zon en een stralend blauwe hemel.
De bus bracht de sportievelingen onder ons naar La Solutré,
een rots waarlangs President Mitterrand elk jaar met Pinksteren een wandeling maakte. Deze illustere plek van 500m hoog, werd in 2017 een beschermde Franse prehistorische site. Men heeft er bewijzen gevonden van leven van het Paleolithisch tijdperk. Aan de voet van de befaamde rots ligt een prehistorisch museum, met een collectie vondsten van opgravingen die op deze prehistorische site zijn uitgevoerd.
Vervolgens reisden we terug noordwaarts naar de laatste degustatie van de dag: Domaine Roux Père & Fils in Saint Aubin in de Côte d'Or.
Het drukke programma begon bij sommigen sporen na te laten, doch de gastheer kon onze interesse weer wekken met zijn aanstekelijke charme. Régis Roux vertelde ons in het mooie degustatielokaal dat het domein reeds sinds 1885 in familiebezit was. De 4de generatie Roux cultiveren ongeveer 60 ha, verspreid over 13 dorpen van de Côte de Beaune, Côte de Nuits en de Cöte Chalonnaise. De pluk gebeurt volledig manueel.
Régis betreurde het dat de chardonnay druif veel commerciëler is dan de pinot noir, terwijl de pinot noir veel interessanter maar complexer is om mee te werken: het is een delicate, fruitige, volgens hem aangenamere wijn. "Een goede pinot noir is veel beter voor de gezondheid", ging hij verder. Hun wijnen worden in eiken vaten bewaard gedurende 8 tot 18 maanden, naargelang het jaar en de terroir.
Wij mochten volgende wijnen bij Roux Père & Fils te St. Aubin degusteren:
1. Bourgogne Chardonnay “Les Murelles” 2016
Licht goudkleurige wijn, kristalhelder. Nog wat gesloten in de neus.
Na flink walsen, hinten van noten, honing en botertoetsen.
In de smaak citrus en limoen, en veel mineraliteit.
2. Saint Aubin, Rully 2016.
Deze wijn werd eerder als vlak ervaren, mist levendigheid en frisheid.
3. Saint Aubin 1er Cru “La Chatenière” 2016.
Mooie goudkleur, met veel florale aromas van witte bloemen,
vuursteen in de neus. In de mond hinten van kaneel, honing, marsepein, lekkere zuurkes. Veel materie. Is een wijn met veel ontwikkel-potentieel. Nog jong op dit moment.
4. Santenay 1er Cru “Beauregard” 2016.
Goudkleurig, met in de neus geuren van meidoornbloesem,hazelnoot, mineraliteit, botertoetsen, honing, groene appel dit alles mooi verweven met mooie zuurtjes als bindmiddel. Een wijn met karakter en concentratie. Zalige afdronk.
5. Chassagne-Montrachet “Les Chaumes” 2016.
Schitterende goudkleurige wijn, Met in de neus aromas van accacia, hazelnoot, boter, mineraliteit, vuursteen. In de smaak vinden we rijpe peer, honing, rijpe zuren. Lange afdronk. Wijn met bewaarpotentieel.
6. Chassagne-Montrachet 1er Cru “Les Macherelles” 2015.
Glinsterende goudkleurige wijn, met een florale neus en minerale toetsen van vuursteen. In de mond een mondvullende, zachte wijn. Met een zeer lange afdronk.Top!
7. Saint-Aubin “ L'Ebaupin” 2016.
Granaat kleurige intens rode wijn. In de neus aromas van aardbei, mokka. Deze geuren worden ook bevestigd in de smaak aangevuld met warme-kruidige toetsen, die zorgen voor een pittige afdonk met rijpe tanines.
2. Santenay 1 cru “Beaurepaire” 2016.
Kleur van zwarte kers met een neus van rozen, rood fruit, zoethout en drop. De smaak is intens met mooie tanines onderbouwd.
Mooie en fijne textuur! Lange afdronk.
3. Aloxe-Corton 1er Cru “Les Valozières” 2015.
Donker granaat-kleurige wijn. In de neus hinten van klein-rood fruit, braambes. Verder impressies van leder, truffel welke met het ouderen nog intenser zullen worden. Ondersteuning door mooie tanines. Plezierige wijn. Is zeker een bewaarwijn.
4. Vougeot 1er Cru “Les Petits Vougeots” 2015.
Intens karmijnrode kleur, met in de neus klein rood fruit , zwarte bes welke in tijd zullen evolueren naar bosgeuren, truffel en animale toetsen. Deze wijn heeft vele typische trekken van een grote en stevige pinot-noir. Lekker maar op dit moment nog te jong voor degustatie.Sterke tanines. Moet nog enkele jaren rusten en ouderen!
5. Chambolle-Musigny 1er Cru “Les Borniques” 2015
Intens rode kleur, met weinig evolutie. Fijne intense, vrouwelijke neus, met klein rood fruit, aardbeien, en lichte specerij-toetsen. Fijne complexe neus. In de smaak alles mooi verweven met fijne tanines een echte vrouwelijke wijn waardig. Wijn met potentieel, zeker voor de toekomst.
In de bus terug naar Beaune was het al heel wat stiller en hier en daar zag je enkele hoofden knikkebollen.
Het was een lange dag, die nog een hoog culinair staartje had.
Deze mooie dag werd afgesloten in het gastronomische restaurant Le Clos du Cèdre, meer bepaald in de gewelfde kelders van dit gerenommeerd restaurant. Op de menukaart hadden we keuze tussen de heerlijkste Bourgondische specialiteiten, zoals boeuf bourgignon, escargots, etc.. Tijdens dit heerlijke festijn konden we wederom genieten van de bijhorende Bourgogne wijnen die onze organisator had uitgezocht en meegebracht. Na een fijne avondwandeling terug naar het hotel werd deze mooie dag afgesloten en kon iedereen genieten van een welverdiende nachtrust.
De laatste en derde dag van deze "bourgondische" Bourgogne reis begaven we ons naar het laatste wijnadres, Domaine Remi Jeanniard in Morey Saint Denis, een klein familiebedrijf met betaalbare bourgogne wijnen. We werden verwelkomd door Remi, zijn echtgenote en zijn zoon en dochter, allen werkzaam op het domein van 6 ha groot waarvan 2ha in eigendom. Het domein strekt zich uit over Morey St Denis, Gevrey Chambertin en Chambolle Musigny. De oogst wordt volledig manueel gedaan met veel respect voor het product. Remi cultiveert zijn wijngaard op een duurzame manier, zonder gebruik van chemische bemesting.
De degustatie vond plaats temidden de vaten met de oogst van 2017. De rijping duurt 12 maanden in eiken vaten: appellation village 20%, appellation premier cru 50%, en appellation grand cru 100% in nieuwe vaten.
Ze produceren jaarlijks gemiddeld 20.000 flessen, maar verkopen ook "in bulk" aan négociants. 35% van hun productie wordt verkocht aan het buitenland (vooral Engeland en de VS).
Wij mochten volgende wijnen bij Rémi Jeanniard te Morey-Saint-Denis degusteren:
1. Aligoté van wijnstokken van 50j oud als indrinker.
2. Morey-Saint-Denis 2016.
Matige rode frambozen kleur, met impressies en geuren van klein rood fruit. In de mond, nog aan de harde kant. Moet nog ouderen om wat rondheid te krijgen.
3. Morey-Saint-Denis 2016. Veilles Vignes.
Granaat-kleurige briljante kleur. Expresieve en frisse aromas van zwart-rood fruit. Mooie tanines, die zorgen voor mondvulling. Minerale toetsen aanwezig.
4. Chambolle Musigny 2016.Veilles Vignes.
Kersenkleurige wijn, intense levendige kleur. Aromas van kersen in de neus. Bij de vinificatie wordt de chapeau gebroken, wat zorgt voor extra fruitimpressies. Fijne tanines, mooi afgerond door de vatrijping. Op dit moment nog jong, maar verdere veroudering zal voor nog aangenamere wijn zorgen. Als vergelijking kregen we dezelfde wijn uit 2011 te drinken, hierin vonden we reeds de tertiaire geuren, typisch voor de pinot noir terug. Afdronk was wat aan de korte kant.
5. Morey-Saint-Denis 1 Cru “ Les Ruchots” 2016.
Kruidige neus, noten, vanille van de vatrijping. Veel rood fruit in de afdronk, dat nog niet mooi verweven is met de tanines, wijn is op dit moment nog wat uitdrogend. Is een beloftevolle wijn.
6. Morey-Saint-Denis 1 Cru “Clos Des Ormes” 2016.
Robijnrode kleur van donker rood fruit. Intense kleur. Peper- en kruidnageltoetsen en florale geuren in de neus. Heeft een vatrijping van 12 mnd achter de rug. In de mond vinden we mooie ronde tanines en veel fruitimpressies. Hoewel nog aan de jonge kant is dit een zeer beloftevolle wijn naar de toekomst toe! Afdronk is mooi.
Noot mbt de term Veilles Vignes:
Voor Remi Jeannard heeft de term Veilles Vignes betrekking op wijnstokken van minstens 30j en ouder, waarvan er
jaarlijks 20 % worden vervangen door nieuwe aanplant.
Tevreden en voldaan
Na weer een fantastische degustatie, vertrok de bus huiswaarts, beduidends zwaarder beladen dan we vertrokken waren.
De organisator had ervoor gezorgd dat er na de degustaties ruim de tijd was om wijn aan te kopen. Met zovele bourgogne liefhebbers, zat de laadruimte in de bus goed gevuld.
Tijdens de terugreis werden we weer aangenaam verrast met een hapje, een soepje, een pintje en als afsluiter: een glaasje champagne.
De voorzitter van de Commanderij Kempen, Jef Wouters, huldigde terecht uitgebreid het organisatorisch team en de buschauffeur voor deze onvergetelijke reis Iedereen zal het erover eens zijn: dit was een reis om nooit meer te vergeten. Niet alleen de organisatie en de service zullen we nog lang herinneren, maar zeker ook de vriendschap die gesloten is tussen de reizigers.
De beste wijn is niet noodzakelijk de duurste, maar wel degene die we drinken met vrienden ….
Reisverslag opgemaakt door Michelle Theunissen
Degustatieverslag opgemaakt door Jos Roefs